piątek, 20 marca 2020

Zielona Kuchnia odc.1

Zielona Kuchnia - odc. 1

Bardzo zielone smoothie :) 

Witam wszystkich miłośników zielonych i ekologicznych pomysłów w pierwszym wpisie z serii "Zielona Kuchnia". Dlaczego zielona kuchnia? Bo lubimy wszystko co zielone, ekologiczne, prozdrowotne i jak najbardziej naturalne. Dziś proponuję Wam baaaardzo zielone smoothie na bazie szpinaku i innych zielonych warzyw.




Wikipedia mówi, że smoothie to: zmiksowany i schłodzony napój na bazie owoców i warzyw, o gęstej i kremowej konsystencji. Najczęściej przygotowuje się je, miksując świeże owoce i warzywa z lodem, wodą, sokiem owocowym lub warzywnym aż do uzyskania gładkości.

A skoro owoce i warzywa - to naturalnie wszystko co zdrowe i potrzebne dla każdego organizmu! Zabierajmy się więc do dzieła. Co potrzebujecie:
- pół zielonego ogórka
- pół banana
- pół jabłka
- seler naciowy - około 2 łodyżki
- szpinak baby - spora garść
- przefiltrowana woda - 3/4 szklanki
Opcjonalnie możecie dodać do swojego napoju jakieś ziarenka albo inne zdrowe dodatki.



Jak przygotowujemy takie smoothie? Bardzo prosto - składniki myjemy i obieramy ze skórek te, których skórka nie nadaje się do jedzenia lub sprawi, że napój będzie gorzki, albo po prostu nie lubicie jej smaku. Ja do przyrządzenia swojego napoju obrałam jedynie banana i ogórka. 



Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i zalewamy wodą. 

Następnie miksujemy wszystko na gładką masę, przelewamy do szklanki i delektujemy się zielonym i pożywnym zdrowiem. Do wypicia takiego napoju nie potrzebujecie używać plastikowych słomek. Jest to absolutnie zbędne, ale jeżeli lubicie to polecam Wam bardziej ekologiczne: metalowe lub papierowe słomki.
SMACZNEGO :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz